Fuglefotografering

Fotografering af fugle i natur /miljø

Fuglefotografering i baghaven eller i skoven

Fuglefotografens største problem er typisk at komme tæt nok på fuglene i passende omgivelser og med lyset på den rigtige måde.

Vi har alle gået i dagevis og håbet på, at de rigtige fugle ville dukke op under de rette betingelser for fuglefotografering. Og heldigvis er der jo en sammenhæng mellem de gode skud af fugle, og hvor meget energi og tid man bruger på at opsøge og finde fuglene i naturen.

Men det er klart, at jo mere vi kan få chancen til at kontrollere situationen, jo bedre chancer vil vi få til at tage gode fuglebilleder.

I den følgende video viser en amerikansk fuglefotograf nogle af de oplagte tricks, vi kan benytte os af, så vi får fuglene på tilstrækkeligt tæt hold til at tage gode fuglebilleder. Det drejer sig om at kalde fuglene til sig med deres egne fuglestemmer (bruge play back), at fodre fuglene og at bruge et skjul på stedet. (OBS, afspilning af en fugls sang inden for dens territorium bør ske med stor varsomhed, og forskellige arter har meget forskellige grader af sårbarhed for det.)

Disse fototips til fuglefotografering kan bruges både i en have og i et lokalt skovområde, som du har let adgang til.

Ligeledes kan disse tips bruges til at få lavet gode videooptagelser af lokale fugle. Videoen om fuglefotografering er ganske kort og instruktiv. Giv gerne dine supplerende kommentarer vedr. dine egne erfaringer som fuglefotograf nedenunder.

Og endelig kan jeg ikke lade være med at gøre dig opmærksom på nogle ret så fantastiske optagelser af en jagende spurvehøg, som også kommer til et ‘foderbræt’ for spurvehøge. Det er ‘selvfølgelig’ vores gamle ven David Attenborough, der medvirker med sin sædvanlige charmerende facon som vært i naturen.

Amazing nature photography of the British sparrowhawk bird – David Attenborough – BBC wildlife – Klik på linket – Det åbner i et nyt vindue.

HUSK: Skriv dine kommentarer og gode råd fra din egen fuglefotografering. Du er også meget velkommen til at komme med spørgsmål vedr. fuglefotografering, så skal jeg sørge for enten selv at svare på dem, eller få andre til det.

Reklamer

oktober 23, 2008 - Posted by | Fotografering af fugle i haven, Fuglefotografering på video, fugleskjul, Hjælpemidler til fuglefotografering | , , , , , ,

3 kommentarer »

 1. Hej
  Tak for en god og inspirerende apetitvækker 😉 Jeg skal ud og fotografere fugle her en af dagene i en have ved en skov, hvor jeg er på besøg nogle dage.. De har nogle gamle paller og presenning, så jeg laver nok et simpelt fugleskjul foran foderkuglen… Jeg har tidligere forsøgt at fotografere med kamera på stativ og med mig ca 10 meter fra kameraet ved brug af remote – fuglene var lidt nervøse over kliklyden – de forsvandt hurtigere igen efter de landede, men ellers gik det fint – det er måske en metode der kan bruges. Jeg syntes dog nogle af billederne kunne være fokuseret bedre (da fokus lægges tilfældigt med remote) og nogle billeder var fuglene lidt ude af kanten, men nogle billeder kunne da bruges, nu vil jeg blot prøve med et simpelt skjul 😉 og se .. måske senere købe et og evt. også begynde at tage ud skoven, og prøve som på videoen, men det aner jeg slet ikke noget om – det er jo en stor skov, og puhaa hvordan lokker man lige fuglene.. 😉 men det er næste mission…

  Her et par ekstra også spændende sider, jeg har fundet om emnet:

  http://digital-photography-school.com/blog/backyard-bird-photography-tips/#more-268

  http://digital-photography-school.com/blog/photographing-birds/

  Kommentar af René | november 21, 2008 | Svar

 2. Lidt flere links

  Her et par artikler med tips om at fotografere fugle – fx isfuglen

  http://www.wildlifewatchingsupplies.co.uk/photo_tips.htm

  Iøvrigt har jeg fundet prismæssige overkommelige fotoskjul (egentlig til jægere):

  http://www.cabelas.com/prod-1/0043029417738a.shtml

  Kommentar af René | november 21, 2008 | Svar

 3. Tak Rene for dine gode links og erfaringer.

  Ja, med remote synes jeg, man skal være meget sikker på, hvor fuglen befinder sig; – og om man så får øjet i fokus, kan være noget af et held. Samtidig synes jeg, det er sjovere som fotograf selv at sidde med kameraet.

  I nogle tilfælde kan man, hvis man råder over 2 kameraer, kombinere fotograferingen, så man både har et kamera placeret tæt på, hvor fuglen forventes, og samtidig kan fotografere fuglen fra skjul på afstand med en længere tele.

  Når vi generelt taler om at fotografere fugle i skoven eller i haven, så er der jo det ‘problem’, at fuglene i skoven typisk er mere sky, end fuglene i haven. Tænk blot på en solsort, man kan gå tæt forbi i en park i byen, men som man næsten kun ser på afstand i en skov.

  Et andet aspekt er så, hvor spændende baggrunden bliver for fuglebillederne. En smuk skovbaggrund er jo meget at foretrække, frem for uskarpe konturer af rækkehuse, stakitter og cykelskure 🙂

  Noget andet er så, at de fleste fugleportrætter vinder meget ved en helt diffus baggrund i passende farve.

  Fortsat fornøjelig fuglefotografering!
  Søren

  Kommentar af azfotos | november 21, 2008 | Svar


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: